Kedves Hallgatók! Tisztelt Kollégák!


Szeretnénk Titeket egy nem mindennapi nyári kalandra invitálni a fenntarthatóság jegyében!

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a PET Kupa, mely kezdeményezés különlegessége, hogy kreatív módon küzd a környezetszennyezés ellen! (Ez vár rád!)

A tiszai hulladékból hajókat építünk, majd kezdetét veszi a legizgalmasabb szakasz: a verseny! A szervezők gondoskodnak a hulladék összegyűjtéséről, megtisztításáról, újrafelhasználásra alkalmassá tételéről, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a hajóépítéshez.


Idén az NKE is csatlakozott a kezdeményezéshez, így a mi legénységünk is vízre száll! A hajó kapitánya Gyöngyösi Emese „evezős bajnok” lesz.

Már csak TI hiányoztok hozzá, hogy a legklasszabb egyetemi csapattal indulhassunk ezen a nem mindennapi versenyen!

Időpont: 2017. július 1-9.


JELENTKEZNÉTEK?

Készítsetek magatokról egy 1 perces videót - engedjétek szabadra a fantáziátokat: az elhivatottság és a humor mindig előny! :-)

VAGY

Üzenjetek „levélben” amiben meggyőztök minket, miért pont titeket válasszunk be a csapatba!

A videók linkjét vagy az üzeneteteket ide küldhetitek:

A jelentkezés határideje: 2017. 06. 25.


HAJÓZÁSRA FEL!

További informnációkért KATT!

Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet

Vízügyi oktatási együttműködésről tárgyalt Nigériában az NKE delegációja

  • image001
  • image002
  • image003
  • image004
  • image005
  • image008
  • image006
  • image007
  • image009

Április 19. és 21. között az NKE vezetésével oktatói delegáció tett látogatást Nigériában. A látogatás célja a Prof. Dr. Patyi András rektor és Suleiman Hussaini Adamu nigériai szövetségi vízügyi miniszter között 2016 novemberében aláírt együttműködési megállapodás alapján konkrét oktatási programok meghatározása volt. A magyar delegáció tagjai Baranyai Gábor, a Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet vezetője, Tamás Enikő, a Víztudományi Kar intézetvezetője, Madarász Tamás, a Miskolci Egyetem intézetvezetője, Honti Márk, az MTA kutatója, Fülöp Bence Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet munkatársa, valamint Umar Hussaini Madawaki, az NKE Afrika-koordinátora voltak. Az NKE bemutató prezentációkat tartott a Nigériai Szövetségi Vízügyi Minisztériumban, a vízügyi továbbképzésért felelős Nemzeti Vízügyi Intézetben, valamint a hidrológiai adatgyűjtésért és a hatósági munkáért felelős szövetségi szerveknél. A felek a következő hetekben tovább pontosítják a nigériai képzési igényeket a célból, hogy az első nigériai hallgatói csoport már ezen a nyáron Magyarországra érkezhessen.

- Baranyai Gábor

Konferencia a környezetbe kerülő műanyag-szennyezés veszélyeiről

  • dsc9083
  • dsc9093 2
  • dsc9109 2
  • dsc9144 2

Hazánk természeti környezetének épsége nem csak a nemzet jólétének egyik legfontosabb feltétele, hanem stratégiai kérdés, mely magában foglalja a mind jobban felértékelődő édesvízkészlet használhatóságát, a mező- és erdőgazdaságot, valamint az élelmiszer biztonságot is. Vizeinkbe és a talajba becslések szerint évi több százezer tonna műanyag hulladék kerül, mely aprózódik és anyagaik részben kioldódva bekerülnek a táplálékláncba.  A műanyagok hosszan tartó és egyre növekvő környezetszennyezést okoznak, egyes komponenseik sokszor már rendkívül kis koncentrációban is maradandó változásokat hozhatnak létre a vízi- és felsőbbrendű életközösségek genetikájában, csökkentve a szaporodási képességet és növelve a mutációk számát. A kioldódott hormonhatású anyagok (biszfenolok, ftalátok..stb.) kémiai stabilitásuk miatt felhalmozódhatnak a magasabb rendű élőlényekben s jövőnkre nézve szinte beláthatatlan veszélyforrást jelentenek. -„Tényleg ilyen veszélyes a helyzet, vagy inkább csak a bulvár-sajtóban szokásos hisztériakeltésről van szó?“- tették fel a kérdést az az újonnan alakult Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet szakemberei, akik több, a témában jártas kutató rövid előadásai és az azt követő vita során próbáltak valós képet adni a problémáról.

A rendezvényen a Nemzeti közszolgálati Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Wessling Labor és a NÉBIH szakemberei adtak elő.

További információk: http://uni-nke.hu/hirek/2017/04/04/a-muanyagszennyezest-mindenkeppen-csokkenteni-kell

PROGRAM:

DR. NÉMETH ZSOLT, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, FFTK

Nyitó beszéd, Van baj a műanyagokkal? Mindennapi műanyagaink élettani hatásai, avagy műanyagok lehetséges hatásai a szaporodásra, viselkedésre és anyagcserére

DR. BARANYAI GÁBOR, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, FFTK

Mikroműanyagok az EU-ban – szabályozási kérdések

DR. MENYHÁRD ALFRÉD, Budapesti Műszaki Egyetem, VBK

Mindennapi műanyagaink és alternatíváik

DR. SZIGETI TAMÁS JÁNOS, Wessling Hungary Kft.

Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok migránsai és azok vizsgálati lehetőségei

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak vizsgálata – EU jogszabályi áttekintés

ZENTAI ANDREA, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Mikroműanyagok és nanoműanyagok az élelmiszerláncban

BORDÓS GÁBOR, Wessling Hungary Kft., Szent István Egyetem-AKI

Mikroműanyagok édesvízi ökoszisztémákban

DR. HETESI ZSOLT, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, FFTK

Műanyag hulladék – tisztítsuk meg a tengereket!


Az elhangzott előadások diáit PDF formátumban itt letöltheti:

Ha Trump meghackeli a Párizsi Megállapodást...

Szerző: Dr. Hetesi Zsolt

Az Egyesült Államokban új szelek fújnak az éghajlatváltozás megítélésében. Ez nemcsak rossz üzenet, hanem a Föld jövőjének kockára tétele. Ma karakán dolognak tűnhet egy elmélet cáfolata, főleg ha az bizonyos nemzeti érdekeket sért, legalább látszólag - hiszen az USA hagyományosan a szénbányászat egyik hazája és a palagáz-forradalom egyik legfőbb harcosa. Mint a világ egyik legnagyobb fosszilis forrásokat fogyasztó nagyhatalma, lépései hatnak a világ hozzáállására és pénzügyi befektetései, gazdasági döntései miatt az energiaszektor egészére is.

Az éghajlat emberi eredetű változását egyre kevesebben vitatják, s bár az USA az egyik ilyen ország, de furcsa módon itthon is van egy szűk tábor, azonban a tudományos érvek és tények fényében egyre kevéssé védhető az álláspontjuk.

Az Egyesült Államok a világ legelső olajfelhasználója a maga 19,5 millió hordó/nap-os igényével, ezzel az összes kitermelt olaj 21%-át használja fel, de a második a világon a szénfelhasználás terén is kb. 500 millió tonna/áv igénnyel. A szénipari lobbi jelentősége tehát érthető, de akkor is a világot veszélyeztető rövid távú döntésről van szó, hiszen a kibocsátás 6,6 milliárd tonna CO2 a világrangsorban a második, Kína mögött, és a teljes kibocsátás 16%-a.

Ha egy ekkora szennyezést okozó ország politikája megváltozik, az okozott kár eltüntetése a többiekre hárul. Így Kína és az Európai Unió tud a legtöbbet tenni, hogy az USA nélküli kibocsátás-csökkentés mégs elérje a kívánt szintet és ne tegyük végképp élhetetlenné a bolygó nagy részét.

waterhands077

2016 nov. 11-én az OVF Vízügyi Tudományos Tanács ülésén vettünk részt kiküldött szakértőnk  (Dr. Németh Zsolt) által, ahol Magyarország aszályos és szerves tápanyag hiánnyal küszködő mezőgazdasági területeinek öntözésével kapcsolatos  szakmai konzultáció során megvitatták a kommunális szennyvizek felhasználhatóságát.

Jelenleg a VP6-7.2.1.2-16 kódszámú pályázati felhívás hivatott megvalósítani a Kormány partnerségi megállapodásában rögzített célt, mely a vidéki térségek falvaiban az alapvető szolgáltatások fejlesztését és a falvak megújítását irányozza elő.

A pályázati kiírás a 91/271 EGK Direktíva (Települési Szennyvíz Irányelv) 2000 LE-nél kisebb terhelésű agglomerációkra vonatkozó előírásaival való összhangot kívánja biztosítani, az érintett hazai települések decentralizált szennyvízkezelésének támogatásával.

A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség ajánlásokat fogalmazott meg a témában, az alább felsorolt szempontok minél teljesebb érvényesülésének lehetőségére való tekintettel.

A támogatandó megoldástól elvárt hatások:

 • Javítsa a lakosság vízhasználathoz kötődő életminőségét, személyi és háztartási higiéniás körülményeit!
 • Járuljon hozzá a település lakosság megtartó képességének növeléséhez!
 • Javítsa, de legalábbis ne rontsa az érintett felszíni és felszín alatti vizek állapotát!
 • Fenntartási (üzemeltetési) költsége a lakosság ráfordítási képességével összhangban legyen, és lényegesen ne haladja meg a csatornázásos-központi szennyvíztisztításos megoldásokhoz rendelhető csatornadíjat!
 • A programszerű, településszintű létesítés biztosítson reális üzemeltethetőségi és hatósági ellenőrzési feltételeket!
 • Növelje az érintett lakosság számosságához képest a korlátozottan elkülönített pénzforrás hasznosulási hatékonyságát!

A MASZESZ javaslatai mind a 845 érintett település esetére konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg, melyek figyelembevétele a szennyvíz-management kialakítása során enyhítheti a mezőgazdaság helyi gondjait, valamint a fenti célok szem előtt tartásával, hatékony és megüjuló megoldást jelenthet az eddigi problémákra.

szöveg: Dr. Németh Zsolt

Szakmai KONZULTÁCIÓ AZ UNESCO éghajlatváltozáshoz kapcsolódó etikai elvekről szóló nyilatkozat-tervezetéről

2017. január 11. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

  • 20170111 092845
  • 20170111 092903
  • 20170111 092923
  • 20170111 092940
  • 20170111 093654
  • 15970207 1398789546811952 883194503 n

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára, Dr. Soós Gábor azzal kereste meg az NKE Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinetét, hogy segítse megszervezni azt a konzultációt, melyet az UNESCO éghajlatváltozáshoz kapcsolódó etikai elvekről szóló nyilatkozat-tervezetéről szükséges lefolytatni.


Az eseményre 2017 január 11-én került sor, célja pedig annak a széleskörű szakmai konzultációnak magyarországi biztosítása volt, amit Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója kezdeményezett.


Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztosította azt a platformot, amelyen keresztül a kormányzati szervek, a civil szervezetek, az akadémiai világ és a magánszektor érintett képviselői megvitathatták az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó etikai elvek tervezett nyilatkozata első változatának részleteit.


A konzultáció keretében lehetőség nyílt írásban és szóban is véleményt nyilvánítani a tervezetről. A véleményeket a konferenciát követően a Kabinet munkatársai összegzik, majd a nyilatkozat kiegészített változatát visszaküldik az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága közreműködésével az UNESCO-nak.


A szakmai egyeztetést Prof. Dr. Réthelyi Miklós az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke nyitotta meg és Dr. Baranyai Gábor elnökölte.


Az ülésen megjelent meghívott szakértők:

 • Dr. Barad Andrea - Földművelésügyi Minisztérium, EU és FAO ügyek Főosztálya, osztályvezető
 • Botos Barbara - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály, főosztályvezető
 • Csontos Kinga - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály
 • Czippán Katalin - Cz&K Consulting
 • Dr. Fülöp Sándor - EMLA Egyesület/NKE
 • Dr. Győrffy Andrea - NÉBIH, tervezési referens
 • Dr. Huszár András -  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Klímapolitikai Főosztály
 • Dr. Jakab Júlia - WESSLING Hungary Kft., ügyfélszolgálati vezető
 • Jakabné dr. Szalai Krisztina - Emberi Erőforrások Minisztériuma, Felsőoktatási Képzési Főosztály, főosztályvezető
 • Dr. Jolánkai Márton - VAHAVA
 • Junger Endre - Emberi Erőforrások Minisztériuma, Felsőoktatási Képzési Főosztály, felsőoktatási referens
 • Kecskés Ferenc - Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, elnök
 • Kempelen Emese - FŐTÁV Zrt., belső auditor és környezetvédelmi vezető
 • Dr. Kerekes Sándor - Kaposvári Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem
 • Dr. Kodácsy-Simon Eszter - Evangélikus Hittudományi Egyetem, Valláspedagógiai Tanszék, tanszékvezető
 • Kovács Lajos - Klímabarát Települések Szövetsége, elnök
 • Kőrösi Csaba - Köztársasági Elnöki Hivatal, Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága, Igazgató
 • Latorcai Zsombor - MVM, környezetvédelmi osztályvezető
 • Pálvölgyi Tamás - Nemzeti Alkalmazkodási Központ, vezető
 • Dr. Pokoraczki Anita - Igazságügyi Minisztérium, EU Jogi Főosztály
 • Dr. Réthelyi Miklós - UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság, elnök
 • Dr. Sulyok Katalin - Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes titkárságvezetője
 • Szabó Gábor Dénes - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Stratégiai és Energiapolitikai Főosztály, stratégiai referens
 • Dr. Szigeti Tamás - WESSLING Hungary Kft., üzletfejlesztési igazgató
 • Végvári Enikő - Emberi Erőforrások Minisztériuma, Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság, ifjúságügyi referens
 • Dr. Zsóka Ágnes - Corvinus Egyetem, docens

Várjuk a hallgatóinkat szakmai gyakorlatra

Kedves Felelős Gondolkodású Hallgatók!

A téma iránt érdeklődő hallgatók számára a Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet lehetőséget biztosít a szakmai gyakorlat elvégzésre.


Részletekért klikk!

Szakmai konzultáció az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó etikai elvek nyilatkozatáról

Az NKE Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinetje a partnere annak a szakmai konzultációnak, amelyet az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága koordinál az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó etikai elvek nyilatkozatáról.

Mellékelten található az a vázlat, amelyhez szeretettel várjuk a hozzászólásokat írásban az címre 2017. január 6-ig.

A beérkezett javaslatokat a 11-én ülésező szakmai kerekasztal számára továbbítjuk.

A kerekasztal által összeállított ajánláscsomagot továbbítja az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója részére.

Szeminárium a határon átnyúló vízügyi együttműködésről

  • dsc3932
  • dsc3952
 • Előző
 • Következő

A Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet (FFTK) és a Helsinki Egyezmény (ENSZ EGB Egyezmény a határokat átlépő vízfolyások és nemzetközi tavak védelméről és használatáról) Titkárságának közös szervezésében került sor a határon átnyúló vízügyi együttműködést, azon belül is az államközi konfliktusok rendezésével foglalkozó mechanizmusokat megvizsgáló szemináriumra. Az eseményt Szöllősi-Nagy András, a Nemzetközi Hidrológiai Program elnöke nyitotta meg. Beszédében röviden bemutatta a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 záródokumentumának főbb elemeit. Ezt követően vitaindító előadást tartottak Attila Tanzi és Stephen McCaffrey professzorok, valamint Baranyai Gábor, az FFTK vezetője. A szeminárium második felében panelbeszélgetésre került sor, melynek során a résztvevők áttekintették a határokkal osztott vízmegosztással kapcsolatos vitarendezések tapasztalatait.

MEGHÍVÓ
Éghajlatváltozás a kormányzati munkában: a fenntarthatóság lehetőségei


Az éghajlatváltozás mind súlyosságát, mind hosszú távú következményeit tekintve a legnagyobb kihívások közé tartozik, amellyel a társadalom szembe kényszerül nézni. Immár nem csak a természettudomány és a gazdaság területei érintettek közvetlenül, hanem a társadalomtudományok is, így a döntéshozók, a közigazgatási vezetők valamint az egész társadalom felelőssége is felértékelődik. A hatékonyság érdekében a fenntarthatósági szempontoknak átfogóan, már nem csak egyes ágazati politikákban kell megjelenniük.


A fentiekre való tekintettel dr. Áder János köztársasági elnök úr fővédnökségével a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Regionális Környezetvédelmi Központtal, az Egyesült Királyság Budapesti Nagykövetségével, a Francia Intézettel valamint a Német Nagykövetséggel együttműködve, angol nyelvű szakmai konferenciát szervez


„Éghajlatváltozás a kormányzati munkában: a fenntarthatóság lehetőségei”


címmel, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk Önt.


A konferencián szinkrontolmácsolás biztosított.


A konferencia célja, hogy nemzetközileg elismert szakértők tapasztalatait bemutatva segítse a közigazgatási vezetők kompetenciáinak fejlődését a fenntarthatóság aktuális kihívásainak fényében. Különösen fontosnak tartjuk olyan vezetők megszólítását is, akik nem klasszikusan a fenntarthatósághoz tartozó területen dolgoznak.


A rendezvény időpontja 2016. november 24.

A rendezvény helyszíne: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Campus, főépület, Hunyadi terem

(1083 Bp., Ludovika tér 2.)

Lezajlott események

Fenntarthatósági műhelybeszélgetés – Nemzetközi szemszögek

2016. október 20.

Kép forrása: BEE Communications and is courtesy of the IMPRESSIONS Project: https://bee.co.hu/impressions/

A klímaváltozás és az ahhoz kapcsolódó kihívások ma már nem a távoli jövő rémképei: az ajtónkban állva kopogtatnak. A döntések, melyeket ma meghozunk, hatással lesznek arra, hogy a felnövekvő generációk mennyire lesznek felkészültek az egyre intenzívebb környezeti kihívásokra.

De mégis hogyan tudjuk kezünkbe venni sorsunk alakulását? Milyen lépéseket tesz a Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet egy fenntartható jövőért? És hogyan segítenek a törekvéseink abban, hogy a jövő vezetői fenntarthatósági szemlélettel hozzák meg döntéseiket, a közösségek és a környezetünk érdekeinek figyelembevételével?

Ha ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, csatlakozzon hozzánk 13:30 perckor az NKE Ménesi úti campusának harmadik emeleti tárgyalójában tartott műhelybeszélgetésen! Az előadásokon keresztül bemutatkozik a Climate-KIC, az IMPRESSIONS project, valamit megismerkedhetnek a „Fenntarthatósági nyomon követő és dokumentációs rendszerrel”.

Előadóink között szerepel Katrin Keis és Janika Laht Észtországból, Przemysław Wołczek Lengyelországból, valamint Stephen Harris az Egyesült Királyságból – ők valamennyien az EU egyik legnagyobb klímaváltozással foglalkozó társulásának, a Climate-KIC szakértői programjának keretében érkeztek egyetemünkre. Előadásukon bemutatják munkájukat, melyet az elmúlt egy hónapban a Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinet közreműködésével végeztek.

Kiemelt vendégünk lesz Pintér László, aki az IMPRESSIONS program keretében végzett munkájába enged betekintést, ahol Magyarország lehetséges jövőképeit tárja elénk az elkövetkező évtizedekre – mindezt a közeljövőben meghozott döntéseink függvényében.